GYORSHÍR – Korán-kéziratok digitális archívuma

0
561

Korán-kéziratok digitális archívuma

GYORSHÍR – Korán-kéziratok digitális archívuma

Új digitalizációs adatbázis és projekt született, amelynek célja a korai Korán-fragmentumok és kéziratok digitalizálása. A projekt célja, hogy interneten elérhetővé tegye a ritka kéziratok digitális változatát, valamint megteremtse a tudományos párbeszéd lehetőségét a kéziratokról, ideértve a kronológiai, szövegkritikai, művészettörténeti, paleográfiai és kódextudományi kutatásokat is, amelyek az adott szövegekkel és kódexekkel kapcsolatosak.

A projekt több szempontból is kiemelten fontos mindenki számára, aki Korán-tudománnyal, iszlám-tudománnyal, a Közel-Kelettel, középkori történelemmel, kódexkutatással stb. foglalkozik: a kódexek gyakran egy-egy iskola egyedüliként fennmaradt példányai, amelyek érdekes betekintést adhatnak a kódex létrejöttének techológiájába, de ugyanakkor exegetikai szempontból is sokszor kiemelten érdekesek. A terrorizmus terjedésével sok esetben veszélybe is kerülnek ezek, mint pl. Maliban, ahol akciófilmbe illő konspiráció kellett ahhoz, hogy a timbuktui kéziratgyűjteményt kimenekítsék, amelyek között volt egy 12. századi Korán is.

A projektet az Oxfordi Egyetem, a Herzog August Könyvtár, a Chester Beatty Könyvtár, az Iszlám Kézirat Egyesület, a Francia Nemzeti Könyvtár és a Bodleian Könyvtár támogatja.

http://digitalmushaf.bodleian.ox.ac.uk/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here