Ramadán végén: Eid el-fitr ünnepe a világ körül

0
712
A mai nappal immár a világ minden pontján véget ért ramadán és az egyhónapos böjt. Újra lehet kávéval és teával indítani a reggeleket, nem kell tovább visszautasítani a kollégák ebédszüneti invitálását, és már napközben is lehet gyűrni a lepedőt a kiéhezett házastárssal. Aki lemaradt volna, mi is az a ramadán, mit csinálnak és mit nem csinálnak ilyenkor a muszlimok, az itt olvashat róla. Ramadán végével kezdetét veszi a (hivatalosan) 3 napos eid el-fitr ünnepe. Természetesen minden országnak, családnak és közösségnek megvannak a maguk ünnepi ételei, ruhái, és tradíciói, de általánosságban elmondható, hogy az eid az ünnepi imával indul kora reggel. A muszlim család minden egyes tagjának ajánlatos ezen részt venni, függetlenül attól, hogy imádkozik-e vagy sem. Hagyományosan erre a napra a hívők új ruhát vásárolnak maguknak, felnőttek és gyerekek egyaránt. Az ima után van egy fél órás ünnepi beszéd (khutba), melyet a mecset vagy a közösség imámja tart. Ezt követően kezdődik maga az ünnep: előkerülnek a sütemények, a gyerekek ünnepi pénzt, illetve ajándékokat kapnak a szülőktől és rokonoktól, és megkezdődik a három napig tartó vendégeskedés. A továbbiakban 15+1 ország eid el-fitr tradícióit gyűjtöttük össze röviden. Az információkért hálás köszönet mindazon helyieknek, akik időt szakítottak, hogy megosztották ismereteiket és élményeiket velünk.
Thank you all who took the time to share with us their knowledge and experience about the traditions and customs of their country on Eid al-Fitr.
AFGANISZTÁN
Afganisztánban nagy keletje van a különféle játékoknak eid al-fitr idején, ha talán nem is a rohanó fővárosban, de vidéken mindenképp. Egyes városokban a férfiak ilyenkor horgászni vagy lovagolni mennek, mások birkózó versenyt néznek, és vannak akik harcot vívnak egymással – egy tálca színes tojással. Eid el-fitr alkalmával a tojáscsata (hagey jangawal) különösen népszerű, de azért az ünnepi asztalra is jut belőle. A térségben egyébként a főtt, színesre festett tojás gyakran kerül elő különféle vallási ünnepeken (lásd nowruz, a perzsa újév ünnepe). Egy másik afgán tradíció az ünnep idején az attan, az afgán néptánc. Ezen a napon minden faluban és városban összegyűlnek a fiatal afgán férfiak, hogy dobszó kíséretében kifulladásig ropják táncukat. De a nők sem ülnek otthon burka alá rejtve. Már eid előtt elkezdenek készülődni; tojásokat festenek, ünnepi ebédet főznek, joghurtot és sajtot készítenek saját kezűleg, illetve az ünnep előtti éjszakán hennával díszítik egymás lábait és karjait. Az ima után hatalmas kertekben találkoznak; a fiatal lányok kötelet dobnak a fára hinta gyanánt, ami kedvenc időtöltésük, míg az idősebbek szétosztják a hozott finomságokat és egy csésze tea kíséretében kellemesen elcsevegnek. Sok afgán megyében az ünnep egy hétig is eltart.
ALGÉRIA
Algériában az ünnep előtti este vacsora után az emberek vásárolni indulnak, hiszen az új ruha kötelező kelléke eid el-fitr ünneplésének. Ilyenkor az egész ruhatár megújul, a fehérneműktől kezdve egészen a kiegészítőkig. Természetesen ezt a ruhaboltosok is jól kihasználják, akik ilyenkor az egekbe emelik a gyerekruhák árait.
Ha már a ruháknál járunk: bár Algériában nincs egységes nemzeti viselet, de talán a kabili nők ruhája az, ami a legelterjedtebb, tradicionálisnak tekinthető öltözet az országban. A kabilok Algéria őslakosai a berber mellett. A többségben lévő berberekkel ellentétben, akik az iszlám-arab hódítás óta teljesen „elarabosodtak”, a mai napig megőrizték hagyományaikat. Mikor az arabok elérték a mai Algéria területét, a kabilok a hegyekbe vonultak, ahol a sivatagi arabok nem tudták velük felvenni a harcot. A mai napig saját nyelvüket használják, és nagyon büszkék tradícióikra. Közöttük a legkisebb az iszlám vallásúak aránya. A különbségekből fakadóan sok konfliktus is van a kabilok és az arab-berber algírok között.
Az eidhez visszatérve Algéria egyes városaiban a nők ilyenkor fodrászhoz, sminkeshez rohannak, hiszen az elkövetkezendő három nap a vendégeskedésről fog szólni, jól kell hát kinézni. Előkerül a henna is, amibe cukrot és nyers tojást kevernek, hogy a napok a következő ramadánig szerencsések legyenek. De nemcsak az algír lányok szeretnek hennázni: a fiatal fiúk és férfiak is kapnak néhány mintát a kezükre.
Eid napjára minden kész: van briós reggelire, van híres nemzeti étel, a bárányos kuszkusz, van makarna, ami egy kézzel készített tészta zöldborsóval és darált hússal; és persze a sütemények sem hiányozhatnak, köztük az észak-afrikai országok kedvence, a makrúd. INDIA
Indiában az ünnep a holdfigyeléssel kezdődik. Az utolsónak vélt ramadáni vacsora után a gyerekek a teraszra rohannak azon versengve ki látja meg először az újholdat. Ha meglátták és bebizonyosodott, hogy ramadán ezzel véget ért, a családtagok köszöntik egymást, majd nekilátnak a másnapi ünnep szervezéséhez; rendbe szedik a lakást, előkerülnek az ünnepi díszek, és a menü is véglegesítésre kerül.
A család másnap a sheer khurma édes illatára ébred, melyet az édesanya készít és melyből mecsetbe indulás előtt minden férfi kap. Míg a férfiak a mecsetben imádkozzák az ünnepi imát, a nők felöltöznek legjobb ruhájukba, és a nappaliban, az édesanya vezetésével imádkozzák az imát. Mikor újra együtt a család, a gyerekek megkapják az ajándékaikat vagy az ünnepi pénzt a szülőktől, rokonoktól.
India köztudottan egy multi-kulturális és vallási ország, ahol hinduk, muszlimok, keresztények, szikhek és egyéb vallásúak élnek egymás mellett, a hírekkel ellentétben sok helyen teljes békében és szeretetben. Az ilyen településeken az emberek megtisztelik más vallású szomszédjaikat, és az ünnepükön meglátogatják őket, hogy kellemes ünnepeket kívánjanak nekik. Természetesen ha már mennek, nem távozhatnak üres gyomorral sem. A vendéglátók nagyon ügyelnek, hogy húsos és vegetáriánus ételek is egyaránt legyenek az asztalon. Az ünnepi ebéd tipikus fogásai a zöldséggel töltött szamosza, a korma naan kenyérrel, a húsos-rizses birjani, desszertnek pedig van sheer khurma és sok más édesség. A családok az egész napot rokon- és barátlátogatással töltik. INDONÉZIA
Indonéziában szó szerint parádésan indul az eid el-fitr. Dobszó kíséretében járják végig az égősorral feldíszített kocsisorok a települést, míg az emberek mellettük énekelnek és táncolnak. A mecsetben tartott ünnepi imán az egész család részt vesz, mindenki szigorúan új ruhájában. Az ünnep elmaradhatatlan édessége a ketupat, ami egy pálmalevélben főtt, rizs alapú süteményt takar. Indonéziában ez az eid el-fitr szimbóluma. KUVAIT
Kuvait több mint 100 különböző náció otthona, így az eid el-fitr kész multikulturális élmény. A helyi kuvaiti férfiak tradicionális ruhában, a hosszú ujjú, földig érő, gombos dishdashában ünnepelnek, míg a nők általában szintén földig érő, fekete abaját vagy dara’át vesznek fel. Az ünnepi ima előtt együtt reggelizik a család, leggyakrabban arab lepénykenyeret egy kis sajttal, mézzel, olívával és zátar fűszerrel. Ahogy azt muszlim családokban szokás, a gyerekek itt is pénzt és ajándékot kapnak a felnőttektől. MALAJZIA
Úgy tűnk a malajziaiak nagyon szeretnek bulizni, ugyanis náluk az eid el-fitr ünnepe három nap helyett egy egész hónapig tart! Az eid első napján mindenki tradicionális ruhába öltözik: a nők baju kurungot vagy kebayát, míg a férfiak baju melayut öltenek magukra. Az arab, sötétebb színeket kedvelő hagyományos viselettel ellentétben ezek a szivárvány minden színében pompáznak.
Egész sawwál hónapban (mely a ramadán utáni hónap az iszlám holdnaptár szerint) jönnek-mennek a rokonok, ismerősök, barátok egymáshoz, akiket természetesen mindig finom ételekkel várnak. De nem csak a maláj családok ünnepelnek: a cégek, hotelek is megvendégelik ilyenkor dolgozóikat, klienseiket egy nagy eid el-fitr partival.
Különleges szokás Malajziában (is), hogy az ünnepi ima után a családtagok bocsánatot kérnek egymástól és nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek és közeli családtagoknak is adnak duit rayat, vagyis ünnepi pénzt. Tradicionális maláj ételek ilyenkor a rendung (fűszeres húsétel) és a lemang (rizskása kókusztejjel és sóval, bambusz botban főzve). NIGÉRIA
Nigéria két legnagyobb etnikuma a hausza és a joruba nép ünnepi tradícióikat tekintve sokban hasonlítanak egymásra. Már egy héttel eid el-fitr előtt elkezdik a készülődést. A legfontosabb dolog, amit az ünnepig minden muszlim nigériainak be kell szerezni: az ünnepi ruha. Jobban mondva az anyag, amiből majd a szabó mindegyik családtagnak saját ízlése szerint szab ünneplőt az alkalomra. Nemcsak a ruhára, a frizurájukra is adnak a nigériaiak: a lányok stílusos fonatokat készítenek egymásnak, míg a fiúk a borbély ollója alá ülnek.
Északon a hausza gyerekek és idősek egyaránt tradicionális ruhákban jelennek meg az imán a mecsetben, és hallgatják végig az ünnepi beszédet. Hazafele menet pedig minden ismerőst és ismeretlent köszöntenek az ünnep alkalmával – a hausza emberek „barka da salah”, míg a jorubák az „ekun odun” kifejezést használják, ami annyit tesz: legyen áldott az imád.
A nigériaiak híresek fesztiváljaikról, ahonnan nem hiányozhatnak az illatos helyi ételek sem. A hauszák között eidi hagyomány, hogy a nők tuwo shinkafát főznek, egy rizslisztből készült réteges pudingot, amit tipikusan különféle levesek kíséretében tálalnak. Ezen kívül az ünnepi asztalokon van még zobo (hibiszkusz ital), kunun aya (tigrisdió tej) és gyömbér. A joruba nők eközben ebat, amala ételeket, tört édesburgonyát (jam), és moin moint (párolt babpudingot) készítenek. Nigériában a gyerekek már az ima előtt megkapják az eidi pénzt és az ajándékokat, a férjek pedig valami kedves ajándékkal igyekeznek ilyenkor meglepni feleségüket. PAKISZTÁN

Indiához hasonlóan Pakisztánban is az „újhold vadászattal” (chaand raat) kezdődik az ünnep. Ha meglátták és bebizonyosodott az ünnep kezdete, mindenki Chaand Raat Mubarakkal vagy Eid Mubarakkal köszönti a másikat, és kezdetét veszi a nagy készülődés. A lányok hennával díszítik magukat, míg az idősebb hölgyek a konyhában főznek-sütnek payat (fűszeres marha, kecske, bivaly csülökpörkölt), naan kenyeret és sheer kormát (vermicelli tésztából készült puding száraz datolyával). Reggel a férfiak namazra, vagyis ünnepi imára mennek a mecsetbe, a nők színes szárikban otthon imádkoznak. SRÍ LANKA

Eid el-fitr alkalmából a srí lankaiak tipikusan pittuval indítják a napot, ami egyfajta rizskásás reggeli kókusszal és különféle fűszerekkel. Ebédre birjani készül, amit curry-s rizzsel tálalnak, desszertnek pedig watalappam van, kókusztejből készült fűszeres puding. Srí Lankán nincs fesztivál ananász nélkül, így az is kerül minden család asztalára. Az ünnepi imát hely szűke miatt általában két részletben tartják a mecsetben: először a nők, utána pedig a férfiak számára. A srí lankai nők tradicionális ünnepi öltözete a shalwar khameez, az abaya vagy a szári. Az ima után a férfiak meglátogatják elhunyt családtagjaik sírját, Koránt recitálnak és fohászkodnak lelkeikért. A nők eközben előkészítik a finomságokat, amivel majd a délutáni vendégeskedés folyamán megkínálják a rokonokat, szomszédokat, barátokat. DÉL-AFRIKA

Dél-Afrikában is külön imádkoznak a család férfi és női tagjai, akik még a reggelit is elkészítik, mielőtt hazajönnek a férfiak a mecsetből. Mivel a legtöbb dél-afrikai muszlim indiai családból származik, nem meglepő, hogy ételeik között számos fűszeres, indiai fogással is találkozunk. A dél-afrikai ünnepi reggeli egy kiadós ebédnek is lazán elmenne. A menü: sült tandori csirke, zöldséges szamosza és rengeteg édesség. Reggeli után a férfiak ellátogatnak a temetőbe, a nők pedig fogadják a vendégeket, a gyerekek pedig az eidi pénzt és az ajándékokat. Egy dél-afrikai muszlim család tipikus ünnepi fogása a marha birjani, édességnek pedig burfit (indiai éttermekben barfi néven találkozhatunk ezzel a sűrű, tejes alapú, pisztáciás vagy mandulás édességgel) és vajas magaj kekszeket készítenek. SZAÚD-ARÁBIA

A szokásos ünnepi ételek és cukros lében tocsogó sütemények mellett a szaúdi családok különféle versenyeket is tartanak egymás között eid alkalmából, ezzel még nagyobb vidámságot csempészve az ünnepbe. Érdekesség, hogy szaúdi fiatalok Sail Abu Ajaj városában ilyenkor rendezik meg helyi Forma-1 futamukat helyi járgányaikkal – autó helyett teveháton.
SZÍRIA
Mielőtt Szíriában kirobbant a polgárháború, amibe később becsatlakozott az ISIS terrorszervezet, a kurd szeparatisták, az USA, Oroszország és a többiek, a szír muszlimok bombák és puskalövések helyett kellemes dobszóra ébredtek eid el-fitr napján. A férfiak a mecsetben, a nők otthon együtt imádkoztak kora reggel, új ruhájukban. Szíriában is szokás volt a férfiaknak temetőt látogatni ilyenkor, miközben otthon a lányok hennával festették ki magukat hangos éneklés kíséretében. Tipikus szíriai édesség eid idején a halawet al-dzsibn (édes sajtos tekercsek) és a ka’ek al-eid al-maleh ánizsos, édes- vagy római köményes keksz. TUNÉZIA
A muszlimok Tunéziában is dobszóra ébrednek. A nagyobb városokban az egész család együtt vesz részt a mecseti ünnepi imán, ám a kisebb falvakban a nők hely szűke miatt kénytelenek otthon imádkozni. A többi említett országgal ellentétben Tunéziában a család minden tagja, még a gyerekek is, temetőbe mennek ilyenkor, hogy egy fohászt elmondjanak elhunyt szeretteikért. A tunéziaiak tipikus ünnepi étele a hlelem zöldséges bableves, amit Erős Pista helyett harisszával fűszereznek. Az ünnep pedig nem ünnep baklava, makrúd, sablé‘, „gazella kürt”, és megannyi narancsvirágvízzel, szezámmal és humusszal ízesített sütemény nélkül.
TÖRÖKORSZÁG
Törökországban minden nemzeti és vallási ünnepet, így az eid el-fitr ünnepét is, bayramnak hívnak. A török családok pár nappal bayram előtt elkezdik a készülődést egy kiadós otthon takarítással. Törökországban is sok helyen a férfiak a mecsetben, míg a nők otthon a nappaliban imádkoznak, majd reggelit készítenek. A gyerekek új ruhát, cipőt és sok-sok ajándékot kapnak. Ők fogadják a vendégeket az egy-egy tálca török édesség és baklava mellett illatos kölnivel is, a délutánt pedig a családdal a szabadban vagy a vidámparkban töltik. ÜZBEGISZTÁN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here