Iszlám kalligráfia és a 21. század

0
17969

Nuqta a neve annak a telefonos applikációnak és weboldalnak (https://www.nuqta.com/), melyet az angliai születésű Soraya Syed álmodott meg az arab kalligráfia és tipográfia népszerűsítésére. Az Apple és Android készülékekre egyaránt letölthető alkalmazás arra bátorítja a felhasználókat, hogy fényképezzék le, és töltsék fel az adatbázisba, ha különleges arab kalligráfiát vagy érdekes arab betűtípussal írt szöveget találnak a világ bármely táján, lehetőleg a szöveg lelőhelyének megjelölésével, és a lehető legtöbb háttérinformáció megadásával.

A képeken túl a Nuqta egy folyamatosan bővülő tudásbázis felépítését is célul tűzte ki, így találhatóak rajta cikkek az arab graffitik történetéről, a kalligráfia helyéről a modern vizuális művészetekben vagy az arab betűszedésről is.

A többdiplomás Syed arabot, művészettörténetet, régészetet, vizuális iszlám- és hagyományos művészeteket tanult különböző egyetemeken, majd egy Egyiptomban töltött év után dönött úgy, hogy maga is kitanulja az iszlám kalligráfia mesterségét. 2002-ben költözött Isztambulba, amiről így emlékezik: „Tudomásom szerint akkor nem volt ott rajtam kívül külföldi diák. Szokatlan dolog volt ez egy Törökországon kívülről érkező egyedülálló nőtől.” A hét évig tartó képzés nem volt nehézségektől mentes. „A munkánkat be kellett mutatni az egész osztály előtt, és mindenki hallotta, ahogy kijavítják. Ahhoz tudnám hasonlítani az élményt, mint ha elmennél az orvoshoz, és az egész váróterem bemenne veled, és végighallgatná, hogy mi veled a probléma.” Kitartó munkája gyümölcseként hét év után hivatalosan is beállhatott azon kalligráfusok sorába, akik a tudást egymásnak átadva változatlanul őrzik a kalligráfia hagyományos művészetét egészen az iszlám születése óta.

Munkáiban Syed előszeretettel ötvözi a klasszikust a modernnel, a keletit a nyugatival. A Royal Shakespere Company megbízásából például egy Shakespeare dráma sorának („This sleep is sound indeed”) arab fordítását öntötte kalligráfiába, hogy elkészítse a címszereplő IV. Henrik koronáját.

A Google-lel együtt dolgozva pedig a keresőóriás Tilt Brush nevű alkalmazásának tesztelése és népszerűsítése keretében háromdimenziós kalligráf üzenetben köszönte meg mesterének a rábízott tudást. (lásd videó)

A Nuqta alkalmazás mindenki számára ingyen elérhető, aki tehát érdeklődik a kalligráfia iránt, és szeretné segíteni ezt a non-profit kezdeményezést, ne felejtsen el képeket készíteni, és a hely megjelölésével feltölteni, a világ bármely táján legyen is.

Forrás: BBC Civilization    és https://www.artofthepen.com/


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here