A muszlimok itt vannak közöttünk, csak épp semmit nem tudunk róluk – Zoom.hu

0
1427
Fotó: Halász Nóra

Magyarországon – becslések szerint – 30-40 ezer muszlim vallású élhet, köztük olyanok, akik magyarként tértek át az iszlámra. Róluk vajmi keveset tudunk, így a velük kapcsolatos kutatások igazi kuriózumnak számítanak. 

A kérdés, amire valószínűleg mindenki választ akar kapni, hogy vajon miért dönt valaki úgy, hogy áttér az iszlám hitre. Orsolyának is számtalanszor feltették már ezt a kérdést, azonban szerinte a nők jellemzően nem egy jóképű arab fiú miatt döntenek az iszlám mellett.

„Igazság szerint a csoportba járó nők felének nincs párkapcsolata vagy férje, amikor megtér. De még ha lenne is, számukra nagyon fontos, hogy ez a saját döntésük. Persze, az emberi kapcsolatoktól függ, hogy erről miként beszélnek. De árulkodó, hogy saháda szertartását a lányok a párjuk nélkül szokták végigcsinálni, ezzel is kifejezve szimbolikusan, hogy ez csakis róluk szól”.

Vagyis bármennyire is vonzó lenne felállítani a „tipikus megtérő” profilját, valójában egyedi élettörténetek vannak.

Vannak ugyanakkor olyan elemek, amelyek gyakran előfordulnak a megtérők történeteiben. Orsolya tapasztalata szerint az egyik ilyen közös pont, hogy a Korán, ami az iszlám alapja, felépítéséből fakadóan folyamatosan párbeszédre hívja az olvasót.

Fontos azonban kiemelni, hogy ahogyan más vallások esetében is, a megtérés egy hosszú folyamat, amely során időre van szükség, hogy az ember felvegye az új szokásokat, testjátékokat.

zoom.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here